U Hvaru obilježen svjetski dan dijabetesa -14.studeni zajedničkim snagama Crvenog križa i Lions kluba Hvar

U Hvaru obilježen svjetski dan dijabetesa -14.studeni

zajedničkim snagama Crvenog križa i Lions kluba Hvar

Šećerna bolest  je stanje je u kojem tijelo ne može regulirati  kronično povišenu razinu šećera (glukoze) u krvi. Gušterača u potpunosti ili djelomično prestane proizvoditi inzulin, odnosno proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. Nedostatak inzulina uzrokuje poremećaje u metabolizmu  ugljikohidrata, proteina i masti,može dovesti do oštećenja krvnih žila i živaca. Komplikacije uzrokovane tim oštećenjima mogu utjecati na oči, kožu, bubrege, srce, ali i uzrokovati i druge komplikacije. To je bolest koja je u porastu i zato predstavlja javnozdravstveni problem.

Upravo ta činjenica je doprinijela da se utemeljio Svjetski dan dijabetesa-14.studenog kako bi se povećala informiranost,educiranost svih slojeva društva, u cilju smanjenja posljedica ove bolesti ,koja predstavlja „tihog ubojicu“ današnjice.

Tim povodom su Lions klub Hvar i Crveni križ Hvar organizirali preventivna mjerenja razine šećera u krvi  u hotelu Palace,kada je pregledano 50-tak građana, od čega je njih tridesetak napravilo specijalnu pretragu HbA1c / stanje šećera u krvi unatrag 3 mjeseca. U organizaciji ove akcije sudjelovali su ravnateljica Crvenog križa otoka Hvara,gosp. Maja Budrović,  povjerenik  za dijabetes Regije Jug, Damir Carić,predsjednik Lions kluba Hvar,Nikola Karković i članovi  Lions  kluba Hvar.

Pripremljena je power point prezentacija o toj opakoj bolesti koja se može držati pod kontrolom ako se poštuju „ pravila igre „- upute liječnika. Prezentacija će se prikazati i u Srednjoj školi Hvar sa ciljem približavanja problematike mladima, koji na putu svog odrastanja nedovoljno pridaju važnost simptomima,što može biti pogubno. Vrlo je važna informiranost što predstavlja prevenciju i rano prepoznavanje simptoma, a time i liječenja.

 

SAMI SMO ODGOVORNI ZA POSLJEDICE  AKO NE VODIMO RAČUNA O ZDRAVLJU

Galerija: