Obilježena 116. godišnica smrti Adolfa Waldingera

U ponedjeljak, 7. prosinca 2020 u 13:00 sati predstavnici Lions Kluba Waldinger Osijek obilježili su 116. godišnjicu smrti Adolfa Waldingera.

Posjetom njegovom grobu i polaganjem cvijeća, odali su počast hrvatskom slikaru po kojem u Osijeku ime nose Lions klub, jedna ulica, gradska galerija i hotel.

Adolf Waldinger rođen je u Osijeku, 16. lipnja 1843. godine. Najznačajniji je slikar osječke sredine 19. stoljeća, podrijetlom iz imućne osječke obitelji. Od 1862. godine do 1868. pohađao je bečku Akademiju lijepih umjetnosti, a u tom vremenu proputovao je Njemačku, Austriju i Italiju.

U Osijek se vratio 1869. godine i 10 godina radio kao profesor na realnoj gimnaziji. To je i vrijeme njegovog slikarskog vrhunca i grafičke majstorije. Nastali likovni opus osigurao mu je karakteristiku neobičnog portretiste Slavonije. Među očuvanim djelima (ulja i crteži), uglavnom krajolika, očituje se neobično oštro i pomno zapažanje detalja u prirodi (Mlin u šumi kraj potoka, Kapela sv. Bartolomeja, Slavonska šuma).

Umro je 7. prosinca 1904. godine, sam i neshvaćen da bi se tek nakon mnogo godina kasnije prepoznala vrijednost njegovog slikarstva.

tajnik LC Waldinger - Boris BAJTL

Galerija: