MARIJA VIŠIĆ GUINA - pune ruke priznanja

 

Zadarska Lavica – Marija Višić Guina prošlu je, iznimno uspješnu godinu, u prosincu okrunila dvjema značajnim nagradama. Najprije je u Zadru, za poseban doprinos volonterizmu, dobila novoustanovljenu nagradu – Volonterska ruka, potom u Italiji čak tri međunarodna priznanja koja joj je dodijelila Academia Italia in arte nel mondo. Riječ je o priznanjima za likovno djelovanje, za doprinos likovnom napretku u svijetu te humanitarno djelovanje pa je uz diplome na pergamentu dobila i kipić „Beato Angelico“ – brončanu statuu s posvetom.  

Marija Višić Guina, umjetnica i likovna pedagoginja, članica Lions kluba Zadar od 2001. godine, cijeli je svoj radni vijek i humanitarka. S volontiranjem je, kad i s radom u prosvjeti, počela prije 60 godina, uvijek s idejom da vlastite likovne mogućnosti spoji s educiranjem djece. Nastavila je tako i nakon odlaska u mirovinu te danas, u svojoj 81. godini radi sa štićenicima zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži koji imaju volju i smisao za bavljenje keramikom, a isto to radi i u ličkom mjestu Lovinac.  Marija je u svom djelovanju, u želji da stekne uvid u umjetničku  estetiku a ne zapadne u svaštarenje, rano isprobala mnogobrojne likovne medije i tehnike i ubrzo se odlučila za glinu i slikanje na svili što radi i danas. Izlagala je na gotovo 280 skupnih i samostalnih izložbi kod nas i u svijetu i stalno darivala svoja djela, čak i prihode cijelih izložbi za humanitarne svrhe. Djela su joj u katalozima i enciklopedijama, u galerijama i muzejima, keramičke pločice na monumentalnima obilježjima o humanitarnom djelovanju u Argentini, Meksiku i Vijetnamu. Godinama svoja djela ustupa i svom Lions klubu za provođenje humanitarnih akcija, a lani je u te namjene darovala i cijelu izložbu eksperimentalnih digitalnih fotografija svog preminulog supruga Borisa Guine, poznatog art fotografa i člana FIAPA.

Velikim priznanjem smatra članstvo u Međunarodnoj akademiji Greci Marino u Italiji, a posebno drži do Nagrade za životno djelo Zadarske županije koju je dobila prije desetak godina. I ove najnovije nagrade došle su, tako, u prave ruke a na ponos i svih članova Lions kluba Zadar.

Galerija: