LC Salona umjesto koncerta uručio vrijednu donaciju

Umjesto koncerta - vrijedna donacija

Zbog korone Lions klub Salona-Solin je ostao bez mogućnosti da organizira tradicionalni humanitarni Božićni koncert koji se organizira koncem svake godine u Solinu i na taj način se prikupljaju sredstva za štićenike doma u samostanu sv. Rafaela.

Na sreću nabavljena su dva napredna pročišćivala zraka koji su LC Saloni uručeni od strane inozemnih donatora u svrhu da se isti namjenski usmjere. Radi se o vrlo kvalitetnim uređajima koji mogu pročistiti preko 300m3 na sat. Imaju  antistatički filtar, antibakterijski filtar, HEPA filtar, antialergijski filtar, filtar aktivnog ugljena, te stvaraju oko 220.000 negativnih iona po cm3, što je istovjetno količini iona koju nalazimo u nekima od najzdravijih sredina na Zemlji.

Stanje sa štićenicima u domu samostana sv. Rafaela nije blistavo - mnogi su nepokretni, ograničenih psihofizičkih mogućnosti, uz koronu i ostale respiratorne bolesti su prisutne.

Rodila se ideja da bi upravo ovdje spomenuti pročišćivač zraka ostvarili svoju punu uporabnu funkciju. Dokazano je da loša kvaliteta zraka pridonosi nastanku infekcija, kroničnih plućnih bolesti poput astme, a također potencijalno povećava rizik od nastanka raka pluća, kapi ili srčanog udara. Pored toga može uzrokovati glavobolje, začepljen nos, mučninu, suhoću kože i očiju, te također utječe i na učestalost pojave prehlade i gripe.

U subotnje burno i hladno jutro smo izvršili primopredaju uređaja na vratima samostana jer. pristup domu i posjete štićenicima zbog korone strogo su zabranjene. Primopredaja je protekla uz nazočnost Guvernerice Distrikta 126-Hrvatska Vinke Mitrović koja je ujedno članica Lions kluba Salona-Solin. Sestra Servacija, nadstojnica samostana sv. Rafalea, nije mogla vjerovati da smo ih se sjetili u ovoj teškoj situaciji. Nadamo se da će pročišćivači zraka unaprijediti kvalitetu života i boravak za štićenike u domu.

Nakon uspješno odrađene akcije, dobro promrzli ali zadovoljni, svima nam je skupa dobra došla kava kod naše predsjednice Vesne, jer se rijetko viđamo i sastanke više manje odrađujemo on-line.

 

LIONS CLUB SALONA - SOLIN

21.11.2020

Galerija: