LC Mursa ; Otvorenje izložbe „Likovna baština obitelji Pejačević“ u Gradskome muzeju Šopron R Mađarska

Otvorenje izložbe „Likovna baština obitelji Pejačević“ u Gradskome muzeju Šopron R Mađarska
 
LC Mursa u Šopronu 11.-13. studenoga
 
Lions klub Mursa je zahvaljujući našoj članici,  Dr.sc. Jasminki Najcer Sabljak, koautorici velike izložbe o glasovitoj plemićkoj obitelji Pejačević, otputovao na otvorenje izložbe u Šopron. Bio je to nezaboravni izlet u jedan od najslikovitijih starih gradova R Mađarske, čija gradska jezgra se kao kulturno dobro čovječanstva nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Uz brojne znamenite spomenike i građevine, gradom i okolicom dominira dvorac Eszterhazy, raskošna i prekrasna palača poput glasovitoga Schonbruna u Beču.
 Cilj našega putovanja je osnaživanje kluba kroz druženje, upoznavanje različitih, a nama bliskih običaja i kultura i  otvorenje velike izložbe. Izložba je do sada obišla brojne gradove, između ostaloga i naš Dubrovnik gdje ju je vidjelo preko trideset i pet tisuća posjetitelja. Naša Jasminka Najcer Sabljak zajedno s prof. Silvijom Lučevnjak, dobitnica je visokih i vrijednih priznanja za uporno traganje i izdavanje Monografije-Kataloga i izložbe „Likovna baština obitelji Pejačević“. / Nagrada hrvatskoga muzejskog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske „Radovan Ivančević“,  Osječko-baranjske županije /
Izložbu u Šopronu sjajno su poduprli članovi malobrojne, ali vrlo utjecajne hrvatske manjine, okupljeni u ogranak Matice Hrvatske i Hrvatske manjinske uprave grada Šoprona. Dr. Franjo Pajrčić, naš domaćin, jedan je od glavnih promotora kulture gradišćanskih Hrvata, osoba koja je obilježila naš boravak u Šopronu. Teško je riječima opisati njegovu ljubav za matičnu zemlju i oduševljenje našim dolaskom. To se najbolje vidjelo na svečanome otvorenju izložbe, uz počasnu povijesnu gardu, visoke uzvanike i goste, kratke govore uvaženih stručnjaka povijesti umjetnosti, zajedno s Jasminkom Najcer Sabljak. Ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, također naša vrijedna članica, Jasminka Mesarić, otvorila je izložbu za koju slobodno možemo reći da je jedan od velikih kulturnih događaja u Šopronu i R Mađarskoj. 
Jedan od najljepših trenutaka na našem putovanju  bilo je darivanje preko stotinu knjiga na hrvatskome jeziku, što je jednostavno oduševilo naše prijatelje, gradišćanske Hrvate. Odlučile smo, sve ćemo ponoviti na proljeće 2017. godine. Nitko nije bio ponosniji od naše predsjednice, Sofije Vidaković, Mursica, te članova lions klubova LC Poreč - Sandra i Matija Jasgodin, LC Waldinger- Milko Puncer, LC Gea-Sanja Račić i Valerija Vuković Kondža koji su nam se pridružili na tom nezaboravnom putovanju. 
Osijek, 20.11.2016. godine Nada Arbanas PDG
 
Galerija: