Održana XXI.Regata "Jedrima protiv droge" D-126

Održana XXI.Regata "Jedrima protiv droge" D-126
 
500 LIONSA - JEDRILIČARA IZ CIJELOG SVIJETA 
JEDRILO OKO MURTERA ZA PREVENCIJU PROTIV DROGE 
 
Više od 500 jedriličara Lionsa iz cijelog svijeta – od dalekog Japana, Njemačke, Estonije, Albanije, Švedske i brojnih drugih europskih zemalja krenuli su put Hrvatske. Brojne gospodarstvenike, liječnike, biznismene, poduzetnike i uspješne ljude mnogih drugih djelatnosti s različitih strana svijeta u Hrvatsku dovodi zajednička ljubav prema jedrenju ali i pomaganju onima kojima je to najpotrebnije.
 
U organizaciji Lions Distrikta 126 Hrvatska od 24. do 27. travnja održana je 21. regata Lions cup „Jedrima protiv droge“. Po broju učesnika i nacija to je bila najveća ikad održana Lions regata na svijetu.
Ovogodišnjim sudjelovanjem više od 500 sudionika, 29 stranih posada iz 17 zemalja Europe i Azije (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Estonija, Francuska, Italija, Japan, Libanon, Mađarska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Švedska i Velika Britanija), te 21 posada iz Hrvatske, ova regata je postala najveći svjetski sportski skup s humanitarnom svrhom - Lions Clubs International. 
Prvi dan regate na svečanom otvaranju regate svi sudionici regate su svojim tijelima načinili natpis LCI , a na otvaranju su sudionike pozdravili 1.VDG D-126 Darko Ćuruvija i PID Elisabeth Haderer koja je pročitala osobnu poruku Predsjednice Lionsa svijeta  IP Gudrun Yngvadottir.
Isplovljavanjem iz murterske Marine Hramina te plovidbom kornatskim arhipelagom u svijet je poslana nezamisliva reklama i najljepša razglednica Hrvatske u znaku Lionističkog druženja, zajedništva i međusobnog pomaganja.
Prve večeri 24. Travnja, nazvanoj Večera nacionalnih specijaliteta, većina posada je na stolove iznijela i lijepo prezentirala svoja nacionalna jela koja su imali priliku kušati svi sudionici regate. Između svih prezentacija odabrani su za nijansu najbolji, od stranih posada su to bili Kabadaja iz Bitole i Skoplja sa svojim makedonskim specijalitetima, a od domaćih posada LC Samobora sa svojim čvarcima, kremšnitama i Bermetom. Uživanje u hrani je bio dobar uvod u sve što je čekalo posade.
Drugi dan 25. Travnja, jedrilo se na dosta jakom vjetru ali dobri rezultati nisu izostali:
U Grupi 1. - brodova B46 OLD Fleet, poredak je bio sljedeći:
1. mjesto LC Salona Solin sa skiperom Markom Marinovićem
2. mjesto LC Split sa skiperom Damirom Dumanićem
3. mjesto LC Zrinjevac iz Zagreba sa skiperom Darkom Fratrićem
U Grupi 2. - brodova B46 2017/18 Fleet:
1. mjesto LC Norderstedt Neo 1 sa skiperom Antom Špoljarićem
2. mjesto LC Zagreb 2 sa skiperom Leom Dolezilom
3. mjesto LC ARCO RIVA DEL GARDA 3 sa skiperom Darkom Puzekom
U Grupi 3. - brodova B41 Fleet
1. mjesto LC  Gea Osijek sa skiperom Danijelom Kovačem
2. mjesto LC Slavonski Brod sa skiperom Ratkom Lovrićem
3. mjesto LC Maria Worth iz Austrije sa skiperom Friedrich Brodnigom
 
U ukupnom poretku redoslijed je sljedeći:
1. mjesto LC NORDERSTEDT NEO 1 skiper ANTE ŠPOLJARIĆ           
2. mjesto LC SALONA SOLIN skiper MARKO MARINOVIĆ                           
3. mjesto LC ZAGREB 2 skiper LEO DOLEZIL 
Međutim takmičarski dio ove regate je uvijek u drugom planu.
Sudionici regate su drugi dan, obzirom da vjetar nije dozvolio jedriti, razmjenom posjeta po brodovima, međusobnim upoznavanjem, pjesmom i veseljem najbolje pokazali zašto dolaze i zašto će dolaziti na ovu regatu jer su njeni ciljevi prije svega humanitarni i u duhu služenja i druženja među Lionsima uvijek prije natjecateljskog dijela regate.
Na dvije večere u prekrasno uređenom šatoru u marini uz lokalne specijalitete i dobru muziku održano je niz zabavnih aktivnosti poput  kostimiranja brodskih posada, plesnih nastupa, pjesme i veselog druženja. I za ovaj dio aktivnosti su podijeljene nagrade najboljima, kao što je za prvu prijavu nagradu ponio LC Slavonski Brod, za najsimpatičniju stranu posadu LC Tokyo iz Japana, za dvadeset godina sudjelovanja na regati LC Split i Vinka Mitrović, a utješna nagrada za posljednje mjesto posadi Pomurje iz Slovenije. Najviše radosti su nam priredile tri kostimirane posade AH Sofija s kostimom Lions vinograd dobrote, LC Izola s kaubojskim plesom „O Suzana“ i LC Brođanka s kostimiranjem u gusare sa Kariba.
Nakon uručivanja posebnih nagrada uručene su i dvije vremenske kapsule u kojima su pohranjena sva obilježja prošlogodišnje regate(kapa,majica,povelja te filmovi o regati na stiku).Vremenske kapsule je PGST Vesna Boinović-Grubić uručila DG Sanji Paprenjak i načelniku općine Murter Toniju Turčinovu i one će biti pohranjene u D-126 i Općini Murter.
I ovogodišnja 21. regata je održana u suradnji i uz svesrdnu pomoć Općine Murter Kornati, Turističke zajednice grada Murtera i lokalnih privrednika te Marine Hramina, Restorana Butina, Kon-tiki eventsa, agencije SELECT PUBLIC RELATIONS, Iločkih podruma, Vina Rossi, na čemu im se Organizacijski odbor regate od srca zahvaljuje.
Organizacijski odbor također najtoplije zahvaljuje svim posadama, Lions klubovima te dužnosnicima LCI i Distrikta koji su osobnim učešćem na regati ili pomoći u pripremi i provođenju aktivnosti u organizaciji XXI. Regate Jedrima protiv droge doprinijeli da regata u potpunosti uspije.
 
Regata Jedrima protiv droge pravi je simbol pomaganju u prevencije protiv droge i pomaganja potrebitima kojom je u proteklih 21. godinu prikupljeno više od 2.000.000 kn i kojima se financiralo programe 30 različitih udruga koje se bave prevencijom i rehabilitacijom kod ovisnosti o drogama.
Tako će i ove godine neto prihod regate, koji prema planu treba biti oko 110.000 kn, putem javnog natječaja i uvida u programe udruga koje se bave prevencijom ovisnosti završiti u sve četiri Lions Regije u Hrvatskoj.
Lionsi Hrvatske organizirani su u 59 klubova u svim većim mjestima u našoj zemlji s 1.230 članova, svojim nesebičnim humanitarnim i volonterskim radom dali su i daju ogroman doprinos lokalnim zajednicama u kojima djeluju kroz pomaganje velikom broju škola, bolnica, udruga slijepih, invalida, kao i mnogobrojnim pojedincima u nevolji. Tako su i ovaj put dokazali što se može učiniti kada se u jedan dugogodišnji projekt uloži puno truda, puno volonterskih sati, puno rada i ljubavi.
Tamo gdje je potreba tamo su Lionsi.
 
Galerija: