L C I F / LIONS CLUBS INTERNATIONAL FOUNDATION

znak LCIF-a

LCIF – LIONS CLUBS INTERNATIONAL FOUNDATION

Općenito o LCIF-u

LCIF ( www.lcif.org ) je krovna službena dobrotvorna fondacija Lions pokreta. Osnovna namjena joj je dodjela sredstava Lions-distriktima širom svijeta za humanitarne projekte koji služe zajednici. Ona podupire distrikte u pomoći njihovim lokalnim zajednicama, ali i odgovara na globalne svjetske humanitarne potrebe.

Misija fondacije je: „Podržati Lions klubove širom svijeta da služe njihovim lokalnim zajednicama, ali i svjetsku zajednicu u provedbi bitnih humanitarnih projekata.“

Na globalnom nivou, LCIF se uključuje u rješavanje svjetskih zdravstvenih problema poput sljepoće i gubitka sluha, ali i reagira na humanitarne potrebe nastale uslijed velikih prirodnih katasrofa, kao što su potresi, poplave i sl.

Od svojeg osnutka 1968., i dodjele prve donacije („granta“) za pomoć u poplavi u iznosu od 5.000,00 USD 1972., LCIF je do danas dodijelio više od 1 milijarde USD za pomoć ljudima širom svijeta. Fondacija godišnje dodijeli u prosjeku 40 milijuna USD. LCIF sredstva prikluplja prvenstveno iz priloga samih Lionsa širom svijeta.

2007. je LCIF proglašen svjetskom neprofitnom organizacijom broj jedan, radi njegove same odgovornosti, provedbe programa, prilagođenosti programa stvarnim potrebama zajednice i razvijanja partnerstava. U rujnu 2009., Charity Navigator, vodeći svjetski web-portal za ocjenu humanitarnih organizacija, dodijelio je LCIF-u najviši rang - „4 zvjezdice“ čime je LCIF zauzeo mjesto ispred organizacija kao što su npr. Crveni križ i Feeding America. Navedeni rang predstavlja potvrdu LCIF-ove ozbiljnosti, efektivnosti, efikasnosti i pouzdanosti u služenju ciljnim skupinama koje pomoć zaista trebaju. Navedeno postignuće LCIF-a služi donatorima kao garancija da će njihova sredstva biti doista posvećena humanitarnim projektima.

LCIF fondacija osobito je ponosna na njen SightFirst program, pokrenut 1990. u cilju eliminacije uzroka sljepoće u svijetu. U tu svrhu Lionsi su dosad sakupili preko 346 milijuna USD. SightFirst program se bavi prije svega osnovnim uzročnicima sljepoće, kao što su katarakt, trahom, „riječno sljepilo“, dječje sljepilo, dijabetska retinopatija i glaukom.

LCIF i Distrikt 126-Hrvatska

LCIF-ova misija je pomagati sve distrikte svijeta, pa tako i naš, Distrikt 126. Od 1996. do danas fondacija je za projekte našeg Distrikta, dodijelila 403.339,00 USD, kroz 10 grantova:

  • 1996. - 75.000,00 USD, oprema za očnu banku,
  • 1998. - 75.000,00 USD, obnova i opremanje centra za prevenciju ovisnosti o drogama,
  • 2000. - 40.000,00 USD, opremanje mreže očnih banaka,
  • 2006. - 67.639,00 USD, opremanje centra za obuku pasa vodiči za slijepe,
  • 2008. - 30.000,00 USD, obnova doma za žrtve obiteljskog nasilja,
  • 2011. - 43.200,00 USD, opremanje bolnice na otvorenom za djecu s oboljenjima dišnih puteva, 
  • 2012. - 25.000,00 USD, opremanje knjižnice za slijepe,
  • 2014. -   5.000,00 USD, pomoć za snacaiju posljedica od poplave, hitni grant
  • 2014. - 10.000,00 USD, pomoć za sanaciju posljedica od poplave, za školu u Gunji
  • 2014. - 50.000,00 USD, pomoć za sanaciju posljedica od poplave, za školu u Gunji

Od 1994. godine, uplate hrvatskih Lionsa prema LCIF-u iznose 82.000,00 USD.

Drugim, riječima, LCIF je hrvatskim Lionsima u njihovim humanitarnim projektima dosad pomogao sa 7 puta više sredstava nego što su oni sami izdvojili za LCIF. Navedeno govori o stvarnoj posvećenosti LCIF-a i našem Distriktu 126, ali i o nedovoljnoj angažiranosti hrvatskih Lionsa u prikupljanju sredstava za LCIF.

Kako doprinjeti LCIF-u ?

Svaki Lion može već i sa simboličnom osobnom donacijom od 20,00 USD pripomoći fondaciji u njenom radu i daljnjem služenju zajednicama širom svijeta. Navedena donacija, dovoljna je npr. za operaciju katarakte jedne osobe, kako bi joj se povratio vid.

Donacije se mogu obaviti i online, na stranici:

http://www.lcif.biz/EN/ways-to-give/lion-humanitarian-donation.php

LCIF donatorima (pojedincima, klubovima, Distriktima i korporacijama) dodijeljuje niz priznanja, od kojih je svakako najpoznatije „Melvin Jones Fellowship“:

http://www.lcif.org/EN/ways-to-give/recognition-programs/melvin-jones-fellowship.php

Kako zatražiti potporu LCIF-a ?

LCIF odobrava za pojedine humanitarne projekte potpore u novcu, tzv. grantove. Grantovi se odobravaju samom našem Distriktu 126, a za humanitarne projekte koje prethodno ocijeni LCIF odbor u Središnjici LCI.

Osnovne vrste grantova su:

Standard Grant – najčešći oblik potpore, za potpore u infrastrukturi ili opremi, namijenjen projektima koji nadmašuju mogućnosti pojedinog kluba ili distrikta; odobrava se potpora u visini do 75.000,00 USD

SightFirst Grant – potpora za projekte koji pomažu u sprečavaju i liječenju sljepoće

Core 4 Grant – potpora za velike projekte, koji adresiraju 4 osnovna pravca djelovalja Lions pokreta: očuvanje vida, pomoć invalidima osobama s posebnim potrebama, promocija zdravlja i pomoć mladima

International Assistance

Grant – namijenjen nastojanjima klubova iz razvijenih zemalja da pomognu klubovima u manje razvijenim zemljama u njihovim humanitarnim projektima: edukacija, pismenost, osiguranje pitke vode, razvoj sela, razvoj samoodrživosti, pomoć slijepima i invalidima te zaštita okoliša; dodijeljuje se između 5.000,00 i 30.000,00 USD

Disaster Grant – potpora zajednici u slučaju elementarnih nepogoda i katastrofa, za nabavu pitke vode, hrane i lijekova; dodijeljuje se do 10.000,00 USD

Svaki Lion, po definiciji Lions pokreta, dužan je služiti zajednici, pa se stoga potiču svi članovi našeg Distrikta 126 da se uključe u razradu prijedloga te samu izradu aplikacija za dodjelu grantova. Na taj način možemo služiti zajednici i preko humanitarnih projekata koje sami ne bismo mogli implementirati.

Povjerenstvo za LCIF-projekte Distrikta 126 rado će pomoći pri evaluaciji i razradi ideja i aplikacija za grantove LCIF-a. Za sva pitanja i pomoć slobodno se obratite na tajnik@lions.hr

Željko Gucunski 

LCIF koordinator Distrikta

 

DodatakVeličina
kako donirati LCIF-u.ppt1.27 MB
District 126 Croatia&LCIF together.pptx1.29 MB
LCIF informacija za klubove - skraćeno.pdf520.25 KB
Vrste grantova - usporedna tabela.pdf233.05 KB
LCIF_Overview_Long hr.pptx8.09 MB