Lionizam u Hrvatskoj

Lionizam u Hrvatskoj
 
Prvi Lions klub u Hrvatskoj osnovan je u Dubrovniku (Lions klub Sveti Vlaho), i to 25 listopada 1990. godine. Nakon toga intenzivno se razvija Lions pokret u našoj domovini, pa tako danas, u lions godini 2017/2018  brojimo 58 klubova s preko 1182 člana.
 
Hrvatski Lionsi dobili su i vlastiti District, osnovali su  2. veljače 1994 godine (također u Dubrovniku) Inicijativni odbor za usmjeravanje vlastita distrikta. Iste godine, na međunarodnoj konvenciji održanoj u Seulu (Republika Koreja), naš je District službeno priznat u statusu tzv. provizornog distrikta. Prvi guverner bio je ujedno i jedan od utemeljitelja lajonizma u Hrvatskoj, Ivica Jakić iz LC Zagreb.
 
Hrvatski Distrikt (D-126) podijeljen je danas na četiri regije nazvane po stranama svijeta, a regije - zbog brojnosti klubova - podijeljene su u više zona.
Prebogata je relativno kratka povijest hrvatskog lajonizma. Gotovo svaki klub ima neki svoj posebno prepoznatljiv projekt humanitarnog karaktera. 
 
Na razini Districta nekoliko je projekta internacionalizirano i dovršeno uz pomoć donacije LCIF (Lions Fondacije) kao što je Očna banka,izgradnja vanjskog boravka bolnice za dišne puteve u Crikvenici,izgradnja centra za obuku pasa vodiča za slijepe Silver u Zagrebu,opremanje škola u Gunji nakon poplave i mnogi drugi projekti koji su realizirani zahvaljujući lionsima.Računa se da su Lionsi doprinijeli sa preko 5.000.000 eura donacija sa kojim si opremane bolnice,škole,centri za obuku pasa,kupovana oprema za društva invalida i za mnoge građane.
 
Lionsi Hrvatske danas razvijaju svoje aktivnosti i kroz distriktrualne projekte kao što su Poster mira - međunarodni natječaj u kojem djeca crtaju svoje poruke miru u svijetu,Grand prix- muzičko natjecanje glazbene mladeži,Natječaj za najbolju fotografiju te najveći projekt Lions regata "Jedrima protiv droge" koja je dobila međunarodni karakter sa sudjelovanjem inostranih Lions posada.