LC Vukovar: Zlato odlazi u Živinice

U vukovarskom hotelu Lav održan je proteklog vikenda tradicionalni peti po redu Međunarodni humanitarni turnir u pikadu za slijepe i slabovidne osobe u organizaciji Lions kluba Vukovar.

"Održavanjem današnjeg turnira obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa, kada skrećemo pozornost na potrebe slijepih i slabovidnih osoba naše zajednice. Kao aktivni članovi zajednice moramo raditi na tome da se slijepe osobe prestanu diskriminirati i podcijenjivati te da su da su slijepe i slabovidne osobe, iako osobe s invaliditetom, punopravni članovi naše zajednice; ", istaknuo je Željko Đekić tajnik Lions kluba Vukovar. „Samostalnost slijepih unatoč invalidnosti je iz svakog dana sve veća i veća te njihov snažan duh posebno ističemo obilježavanjem i održavanjeg ovog natjecanja. Naposljetku, obilježavanjem 15. listopada želimo i skrenuti pozornost zajednice na čuvanje osjetila vida i brigu za slijepe osobe, a danas ih u RH ima oko 6000 registriranih“.

Prigodom otvaranja turnira dr. Mirjana Semenić Rutko. predsjednica kluba, naglasila je da je pomoć slijepim i slabovidnim osobama glavno je područje djelovanja svih Lionsa svijeta te zaželjela svim sudionicima ugodno druženje i odlične rezultate. 

Izaslanik župana VSŽ gospodin Grgo Krajina, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za sport , mlade i demografiju vrlo emotivno se obratio sudionicima skupa te naglasio – „u ovome svijetu koji je nažalost  u mnogim stvarima nečovječan ovakve stvari puno znače te važnost druženja i davanje pozornosti slijepim i slabovidnim osobama“.

Dobrodošlicu sudionicima ovog humanitarnog događaja u grad Vukovar uputila je gospođa Davorka Krajnović Naletelić ispred gradonačelnika Grada Vukovara te istaknula značaj održavanja ovakvog sad već tradicionalnog turnira u gradu Vukovaru.

Na turniru je sudjelovalo  šest ekipa slijepih i slabovidinih osoba iz 4 zemlje: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Nakon uzbudljivog i neizvjesnog natjecanja pobjednik 5. Međunarodnog humanitarnog turnira u pikadu za slijepe osobe – Vukovar 2018 je četveročlana ekipa slijepih i slabovidnih osoba iz Živinica  u sastavu Jasmin Jašarević, Senad Aljić, Ibrahim Tursunović i Sevludin Kahrimanović.  

Drugoplasirana ekipa je iz Beograda - Jovanka Lukić, Rajko Petrović, Stefan Janjić i Stefan Mitrović. Treće mjesto zauzela je ekipa iz Vinkovaca u sastavu Miroslav Bebek, Ratko Nonković, Jadranka Šarić i Ana Klišanić.

Poredak ostalih ekipa: 4. mjesto ekipa iz  Celja (Sebastijan Kamenik, Boštjan Štefanić, Ciril Kavaš, Marija Fras), 5. mjesto Vukovar (Ivan Ćavar, Marko Kavedžić, Zora Bjelanović, Kata Mišić) i šestoplasirana ekipa iz Tuzle (Mehdija Hadžiselimović, Tima Musić, Dženan Ovčina, Halil Šehić).

Pobjednicima su uručeni pehari i odličja, a svim ostali sudionicima uručene su medalje zahvale na sudjelovanju.

Pokrivanjem očiju i kretanjem u prostoru kao i igranjem pikada s povezom, osobe bez poteškoća vida su na kratko "obuli cipele" osoba s oštećenjem vida, čime se potiče više razumijevanja i empatija prema slijepim i slabovidnim osobama.

Na štandu u centru Vukovara, omogućenom od strane Grada Vukovara, udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije građanima je predstavila pomagala s kojima se slijepi i slabovidni služe te suvenire koje sami izrađuju.

 

Foto galeriju možete pogledati OVDJE

 

Vaš LC Vukovar

 

Galerija: