LC Vukovar: O životu i djelu dr. Andrije Štampara

Lions klub Vukovar organizirao je u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Vinkovci, a potom u večernjim satima u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima povodom Svjetskog dana zdravlja - 7. travnja  multimedijalnu prezentaciju  “Dr. Andrija Štampar – otac Svjetske zdravstvene organizacije”.

Prezentacija je obilovala prikazom biografskih podataka i izlaganjem bogatog foto-dokumentarnog gradiva iz ostavštine pohranjene u Hrvatskom državnom arhivu i Školi narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

U svom izlaganju Stjepan Prutki, prof. i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru govorio je o životu i djelu ove značajne osobe koja je obilježila početke modernog javnog zdravstva u našim krajevima, razvijajući po svemu osebujan model javne i socijalne higijene kojega je, zahvaljujući svojem angažmanu u zdravstvenoj organizaciji Lige naroda, novčanoj pomoći i drugim resursima i ostvario.

Njegova ideja javnoga zdravstva koje treba biti dostupno svima bez obzira na materijalne razlike revolucionizirala je povijesni razvoj javnoga zdravstva u našim krajevima, tako daje samo tijekom 20-tih godina prošloga stoljeća izgrađeno oko 250 javno-zdravstvenih centara, laboratorija i dispanzera socijalne medicine diljem bivše države.

Svoj je model javnog zdravstva poslije razvijao i u drugim državama (KIna) te za isto primao i najviše državne počasti, a predavao je i na europskim i američkim sveučilištima, te u konačnici i izradio nacrt Ustava Svjetske zdravstvene organizacije, konstituirane 7. travnja 1948. koji se dan i obilježava kao Svjetski dan zdravlja.  Zbog osobitih zasluga primio je i najviše počasti na području unaprijeđenja javnog zdravstva, a uslijed neiscrpne kreativnosti, duha i zanosa kojim je u djelo i provodio ostvarenje liječnika kao “narodnog učitelja”, s pravom ga se može smatrati i ocem modernog javnog zdravstva.

Njegov značaj i za našu županiju je u tome što je upravo svoje gimnazijskom školovanje u razdoblju 1898.-1906. završio u Vinkovačkoj gimnaziji, a bogat gradivo o tom dijelu njegova životnoga puta pohranjeno je u Državnom arhivu u Vukovaru.

U izložbi je osim toga korišteno gradivo Hrvatskog državnog arhiva, te Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu koje oslikava životni put i djelovanje Andrije Štampara u javnom i znanstvenom životu bivše države i u svijetu.

Prezentaciji su, među brojnim gostima, nazočili i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, dr. med. Kata Krešić, te pomoćnica pročelnika Upravnog odjela zdravstva i socijalne skrbi Vukovarsko-srijemske županije, gđa Dragana Leko. Skup su podržali i članovi LC Vinkovci.

 

Foto album možete pogledati OVDJE

Vaš LC Vukovar

 

 

 

 

Galerija: