LC Split donirao vrijedan aparat Klinici za dječje bolesti KBC Split

LC Split donirao vrijedan aparat Klinici za dječje bolesti KBC Split

 

Svečana predaja donacije kojom je LC Split proslavio 25. godina humanitarnog rada

Lijepo je kad jedna velika humanitarna akcija bude uspješno dovedena do kraja!

Svečana predaja kompjuterizirane opreme za automatsku kariotipizaciju vrijednosti 150 000 kn Laboratoriju za humanu genetiku  Zavoda za hematologiju, onkologiju, kliničku imunologiju i genetiku Klinike za dječje bolesti KBC Split na naljepši način je zaokružila obilježavanje osnutka i punih četvrt 

​stoljeća​

predanog humanitarnog i socijalno osvještenog rada Lions kluba Split. Svjedočeći ovoj bremenitoj društvenoj zbilji u kojoj ima i previše potrebitih, nije bilo lako odlučiti kome posvetiti veliku humanitarnu akciju kojom bi Lajonsi obilježili svoj vrijedan jubilej. Na poticaj i u organizaciji prošlogodišnjeg predsjednika LC Split, Roberta Vulića, odlučeno je da to bude usmjereno bolesnoj djeci i trudnicama koji nužno trebaju brzu analizu kromosoma, periferne krvi i koštane srži na skupom uređaju. Velik dio takvih analiza potreban je za novorođenčad, djecu oboljelu od leukemije, limfoma, za analizu plodove vode ili pobačaja. Splitski laboratorij u kojem se mogu raditi ove pretrage je jedini takve vrste u ovom dijelu Hrvatske (od Dubrovnika do Rijeke) te je, samim tim, potreba za realizacijom ovog projekta bila od iznimne važnosti.

Kako se radilo o potrebi prikupljanja velikih financijskih sredstava, LC Split je donacije prikupljao na više načina. Organiziran je veliki humanitarni koncert koji je održan 16. travnja 2016. godine u dupkom ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na kojem su humanitarno nastupili brojni priznati umjetnici. LC Split je dobio i Visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je prepoznala hvalevrijedan humanitarni karakter, ne samo ove akcije, nego i cjelokupni rad Kluba u proteklom vremenu. Osim prodajom karata, Lajonsi su sredstva prikupljali i motiviranjem pojedinaca, tvrtki i udruga te intezivnim medijskim angažmanom Roberta Vulića, što je rezultiralo s prikupljenih 150 000 kn, kojom se kupila, ne samo osnovna oprema za uređaj, nego i sofisticirana nadogradnja zahvaljujući benevolentnosti njemačke tvrtke „Metasystem“.

Ravnatelj KBC Split prof.prim.dr.sc. Ivo Jurić, predstojnik Klinike za dječje bolesti prof.dr.sc. Marijana Saraga, umirovljena pročelnica Zavoda prof.prim.dr.sc. Vida Čulić i nova pročelnica doc.prim.dr.sc. Bernarda Lozić, uz prisutnost gđe Suzzane Fruhling, predstavnice tvrtke Metasystem, izrazili su iskrenu zahvalnost članovima LC Split i

​prošlogodišnjem predsjedniku ​

Robertu Vuliću, svim drugim donatorima te na zadovoljstvo svih prisutnih svečano pustili u rad kompjuterizirani sistem za automatsku kariotipizaciju 12. siječnja 2017. godine.

 

 

Galerija: