LC Našice uručio tehničku opremu za Udrugu slijepih iz Našica

Jučer je u prostorijama Hotela Park održano svečano uručivanje humanitarnog dara u vidu tehničke opreme za Udrugu slijepih iz Našica.

Udruga je tako dobila na korištenje dva laptopa i čitač zvučnih kartica. Humanitarni dar se prikupio na proslavi 25. godišnjice djelovanja Lions kluba u Našicama, na čijem se svečanom balu okupilo preko 150 gostiju kako iz Našica te okolnih mjesta, a prisutni su bili i članovi Lions klubova iz cijele Hrvatske i gosti iz Bitole u Makedoniji.
Na svečanom uručivanju sudjelovali su predsjednik Samir Haj – Barakat, prvi osnivač kluba Zorko Šimunić i veliki broj drugih predsjednika klubova te predsjednik Udruge slijepih Rolando Butković uz veliki broj volontera i simpatizera.
Predsjednik Lions kluba Samir Haj – Barakat izrazio je veliko zadovoljstvo prikupljenim humanitarnom donacijom u iznosu većem od 10 000,00 kuna. Zahvalio se svim članovima Lions kluba koji požrtvovno rade na aktivnostima koje klub provodi, a Udruzi slijepih poželio sve najbolje u budućem radu.
„Udruga slijepih radi na puno projekata, a svoj rad posvećuje i mladima što nas dodatno veseli. Do sad smo imali dosta kontakta s predsjednikom udruge i, nakon njihovog javljanja i iskazivanja potrebe za opremom, shvatili smo da je njima uistinu potrebna modernizacija opreme jer, realno gledajući, u 21. stoljeću je teško funkcionirati bez tehnologije. Svi se možemo složiti da je bit svih ljudi, neovisno o svojoj invalidnosti, da što više funkcioniraju u okolini zajedno sa svim ostalima jer nije dobro da se zatvaraju u sebe. Smatramo da je ova donacija posebno potrebna učenicima, ali i drugim članovima udruge jer pomoću nje otvaraju im se mogućnosti da dodatno prošire svoja znanja i svoje aktivnosti. Isto tako smatramo da će se ovako motivirati svi članovi, ali i općenito i ljudi koji su slabovidni ili slijepi, na što veću socijalnu aktivnost, a nama je to bio najveći razlog za suradnju.
Treba napomenuti i to da je Lions klub u Našicama proslavio 25. godišnjicu djelovanja zbog čeka ova humanitarna akcija ima dodatnu simboliku, jer Lions klub je nastao još početkom 20. stoljeća u SAD-u i upravo su njihove prve aktivnosti bile vezane uz slijepe. Članove kluba tada su nazivali vitezovima slijepih, a kasnije su svoje djelovanje članovi proširili i na neke druge aktivnosti. Tako da je uistinu posebno što su se upravo te aktivnosti spojile na našu obljetnicu i zaokružile jednu kompletnu cjelinu. Napomenuo bih i da se veselimo budućoj suradnji, i da podsjetio bih članove Udruge slijepih i da smo tu za njihove druge potrebe. Bila nam je uistinu velika čast jer su nam ukazali svoje povjerenje, a svim članovima udruge želimo da više uživaju u društvenom životu, što manje osjećaju invalidnost kao teret, da žive punim plućima i da imaju sve mogućnosti kao i ostali.” ističe predsjednik Lions cluba koji za sljedeću aktivnosti najavljuje tradicionalni humanitarni događaj prikupljanja dobrovoljnih priloga uz dijeljenje pokladnica i toplih napitaka.
Predsjednik Udruge slijepih iz Našica Roladno Butković zahvalio se na ovom poklonu, te dodao kako će nova tehnologija uvelike pomoći radu udruge a posebno članovima udruge.
 
„Ova donacija od Lions kluba će doslovce ubrzati modernizaciju našeg rada, jer smo se do sada oslanjali na staru tehnologiju, naše računalo koje je staro desetak godina. Naš je cilj što više sudjelovati u EU projektima, a do sada nas je uvijek nešto nedostajalo ili ljudstvo ili oprema. Sad napokon ne moramo tražiti izlike nego možemo nesmetano raditi. Na jedan EU projekt smo se već prijavili, pa bi do kraja siječnja trebali dobiti povratnu informaciju da li idemo u realizaciju tog projekta pod nazivom „Videći pratitelj”. Ovaj projekt će nam omogućiti zapošljavanje 2 osobe na puno radno vrijeme, pa mislim da će oprema upravo tada doći do punog izražaja. Vrijednost projekta je 446 000,00 kuna, a cilj je projekta omogućiti prijevoz slijepih osoba od mjesta stanovanja do institucija, trgovina, suda, ambulante i na društvena događaja.
 
Istaknuo bih od doniranog, čitač zvučnih kartica, namijenjen slijepim učenicima i studentima, za koji se nadam da će potaknuti na modernizaciju i starije članove društva. Udruga trenutno ima 3 učenika i svi su 7. razred osnovne škole, Borna Bela i Lara Fišer idu u integrirano obrazovanje, zajedno sa videćom djecom dok Dalibor Gvozdić iz Donje Motičine ide u školu za slijepe u Zagrebu. Trenutno nemamo studenata, ali bih ja istaknuo jednog bivšeg studenta i člana udruge Krunu Drenskog, koji je prvi uspješno završio fakultet bez dodatnih moderniziranih pomagala.
 
Ovaj će uređaj slijepim učenicima i studentima skratiti vrijeme učenja i snimanja. Uređaj je dobar i za starije jer omogućava čitanje i drugih knjiga, iako je danas, na pohvalu sve više knjižnica koje imaju odjel za slijepe i slabovidne koji sadržava zvučne zapise stručne literature i beletristike.” – rekao je predsjednik Udruge slijepih i nadodao kako se, bez obzira na stanje u široj zajednici, ne može požaliti jer im društvena zajednica i pojedinci često pomažu, pa tako i često Lions klub.
Tekst i slike preuzeti sa portala tv Našica www.nasice.com
Galerija: