D-126 uveličao svečanost 5-obljetnice djelovanja LC Tuzla

D-126 uveličao svečanost 5-obljetnice djelovanja LC Tuzla
 
Proteklog vikenda, od 23. do 25. marta LIONS Klub Tuzla je svečano obilježio prvih 5 godina svog djelovanja. LIONS Klub Tuzla je svoju potvrdnu svečanost – Charter Night imao 27.marta 2013. godine. 
Povodom 5.obljetnice Kluba organiziran je Prvi LIONS humanitarni bal u Tuzli. 
Prikupljena sredstva od donacija, bogate lutrije i aukcija namijenjena su:
UGOV-Udruženju građana oštećenog vida Tuzla
Naš glas – Udruženju žrtava i preživjelih ratne torture 
Domu za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla
Centru za rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla
Udruženju djece oboljelih od dijabetesa Tuzlanskog kantona
Gosti večeri su bile uvažene osobe iz javnog života, članovi Lions i Leo klubova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Makedonije i Slovenije  i brojni prijatelji.      
Lionsi Tuzle sa osobitim ponosom i neizmjernom srećom i radošću ističu značajno prisustvo svojih Lions prijatelja od Trsta do Bitole. Prvi puta uopće, u povijesti LIONS-a Bosne i Hercegovine, jedan klub je na svojoj obljetnici okupio toliko uvaženih Lonsa regije, Guverner D 126 Mladen Kajganić, PDG 126 Dražen Melčić sa suprugom Vesnom, PDG D 132 Dragi Filevski sa suprugom Silvanom, PDG D 129 Jurij Šarman, Prva Viceguvernerka D 126 Sanja Paprenjak, Drugi Viceguverner D 126 Darko Ćuruvija sa suprugom Nadom, GLT D 126 Mirjana Čusek-Slunjski, predsjednici i članovi Lions klubova iz Poreča, Trsta, Šibenika, Valpova i Bitole. Prema riječima guvernera Kajganića, nikada tim D 126 nije „istrčao sa jačom postavom izvan teritorija Republike Hrvatske“, što je vrlo konkretan i nemjerljiv doprinos Lionsa Hrvatske  jačanju Lionsm-a u BiH. 
Kruna programa je bratimljenje Lions kluba Tuzla sa Lions klubom Poreč. Ovim činom su članovi oba kluba dali svoj hommage našem dragom Jusufu Šehanoviću PDG Hrvatske koji je kao rođeni Tuzlak svoju profesionalnu, životnu i lions sreću pronašao u Poreču i svojim nesebičnim radom i doprinsom u Lions pokretu trajno povezao ova dva grada. Jusuf Šehanović je bio inicijator pokretanja i formiranja LC Tuzla. 
Kao dio pratećeg programa proslave 5.obljetnice djelovanja LC Tuzla za naše drage LIONS prijatelje, organiziran je posjet Memorijalnom centru u Potočarima-Srebrenica gdje su članovi LC Poreč i bratskog LC Trieste Europe položili vijenac-suzu u znak pijeteta svim nastradalima u UN Zaštićenoj zoni Srebrenice. Uz pratnju kustosa Memorijalnog centra, naši gosti su obišli najznačajnije prostorije velikog kompleksa : bivšu tvornicu akumulatora gdje se nalazi stalna postavka fotografija i Muzej Srebrenice koji je smješten u bivšem komandnom centru UN baze Dutch bataljona. Nakon obilaska Potočara i same Srebrenice, naši gosti su  obišli i srednjevjekovnog grada-utvrdu Gradačac gdje im je organiziran i ručak na čuvenoj Kuli Zmaja od Bosne /Kula Huseijn kapetana Gradaščeviča/. 
U programu Svečane akademije povodom obilježavanja 5.obljetnice djelovanja LC Tuzla, Rejhana Dervišević, predsjednica LC Tuzla je uvažene goste upoznala sa postignućima i rezultatima rada LC Tuzla u proteklih 5 godine; dr. Aleksandar Vujadinović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Tuzla i član LC Tuzla od osnutka, je u ime Grada Tuzle i gradonačelnika Tuzle, gosp. Jasmina Imamovića, poželio toplu dobrodošlicu svim LIONS prijateljima i gostima; 
Sabina Mujezinović PCP LC Tuzla i Predsjednica BH LIONS Zone je u svom vrlo emotivnom i nadahnutom govoru pozdravila sve prisutne, zahvalivši se poimence svim uzvanicima i gostima koji 
su došli iz regije, učinivši značajan napor da dođu u Tuzlu i podrže Prvi LIONS humanitarni bal i kratko upoznala sve prisutne sa naporima koje čini BH Zona na povećanju aktivnog članstva LIONS-a u BIH. U pripremi su 2 Chatrer ceremonije za još jedan LC u Tuzli i za prvi LC u Mostaru.
 
Posebnu notu Svečanoj akademiji dali su učenici Srednje muzičke škole „Čestmir Dušek“ iz Tuzle čija su dva orkestra, komorni i orkestar harmonika, svojim znalački odabranim numerama, razveselila goste i zagrijala već vrlo ugodnu i nadasve prijateljsku atmosferu.
 
Vrhunac Svećene akademije bila je ceremonija bratimljenja LC Poreč i LC Tuzla.
Povelju bratimljenja prema protokolu potpisali su : Mladen Kajganić, Guverner D 126 Hrvatske, Marino Rossi, predsjednik LC Poreč, Rejhana Dervišević, predsjednica LC Tuzla i Sabina Mujezinović, Predsjednica BH LIONS Zone.
Nakon svečanog potpisivanja i razmjene zvaničnih poklona između klubova, razmijenjeni su i pokloni koje je svaki klub pripremio za kompletno članstvo oba kluba. 
Sve je okrunjeno zajedničkom fotografijom.
Ostatak večeri protekao je u vrlo veseloj i razdraganoj atmosferi uz ples do ranih jutarnjih sati.
 
U nedjelju, 25. marta, prije odlaska dragih prijatelja organiziran je obilazak Tuzle koji se zavšio uz bosansku kahvu i tradicionalne slastice: tufahije, kadaif i hurmašice. 
 
 
Galerija: