LIONSI D-126 DOPRINJELI U VAĐENJU VIŠE OD 6O KUBNIH METARA OTPADA S MORSKOG DNA JADRANA

LIONSI D-126 DOPRINJELI U VAĐENJU  VIŠE OD 6O KUBNIH METARA OTPADA  S MORSKOG DNA JADRANA 
 
U oči European Lions Virtual Symposium 2020 i mjeseca rujna kao mjeseca ekologije Lionsi D-126 odgovaraju na Service Challenge brigom o okolišu.
Na području grada Hvara i širem području akvatorija Jelse i Vrboske u tri dana izronjeno je čak 20 kubnih metara otpada, a ukupno ovog ljeta više od 60 kubnih metara otpada sa morskog dna.
Velika serija ekoloških akcija Lions distrikta 126 Hrvatska, odvijala se cijelog ljeta u akvatoriju hrvatskog podmorja gdje su Lionsi kao partneri ronilačkog kluba Nauitilus i ronioca dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice vrijedno pomagali roniocima u zbrinjavanju izronjenog otpada s idejom ovješčivanja brige o zaštiti okoliša.
U mjesecu rujnu organizirana je još jedna serija ronjenja u trajanju tri dana. Eko ronjenje 18.9.2020. provedeno je na Hvaru, otok sv Klement, na lokalitetu ACI marine Palmižana. Pokrovitelj ove akcije je gradonačelnik grada Hvara, g. Rikardo Novak, a ronjenje su izveli uz lionsove tradicionalne partnere, ronilčki klub Nautilus, ronioci HRM i lokalni roniocii ronilačkokg centra Aqualis. Osamnaest ronioca sa morskog dna izronilo je više od 1,5 tone otpada.
Drugog dana, 19.9.2020. uz pomoć u  organizaciji Turističke  zajednice općine Jelsa  okupilo se 28 ronioca kojima se uz  tradicionalne Lionsove partnere u ronjenu pridružio i  ronilački klub  Black Pearl iz Jelse. Ronilo se u širokom pojasu akvatorija mjesta Jelse, u uvalama Stiniva, Prapatna i Mina. Trećeg je završnog dana ove akcije, 20.9.2020 otpad vađen u uvali Vrboska i iz  gradske luke u Poreču.
“ Lionsi D-126 su ovom akcijom htjeli osvijestiti i poslati poruku da je briga o okolišu naše ulaganje za budućnost te da žele osvijestiti odgovornost kako je ekologija kao područje služenja   bitno. “Cijelog ljeta ronilo se u nacionalnom parku Mljet, otocima  Zlarinu, Drveniku i Šolti, te je tada izronjeno 40 kubnih metara otpada.  Zajedno sa  ovom akcijom na otoku Hvara, Jelsi i Vrboskoj ukupno je ovo ljeto izronjeno i zbrinuto više od  60 kubnih metara otpada sa morskog dna.
Ukupno je sa roniocima i Lionsima uključeno u akciju više od 100 sudionika.  U oči European Lions Virtual Symposium 2020 i mjeseca rujna kao mjeseca ekologije Lionsi D-126 odgovaraju na Service Challenge brigom o okolišu – čistim morskim dnom.” – izjavila je Vesna Boinović Grubić, GST coordinator Lions Distrikta Hrvatska.
 
Posebna ambasadorica ovogodišnje akcije eko-ronjenja na Hvaru za Lionse bila je Kristina Ivanuš iz SOS Dječjeg sela Lekenik, pobjednica međunarodnog natječaja za prestižnu nagradu Hermann Gmeiner Award. Ronjenje na Hvaru bio je jubilarni stoti zaron mlade Kristine Ivanuš na dubinu od 40 metara, koja se trenutno školuje za instruktoricu ronjenja.
" Roniti se mora za čisto more i okoliš. Ponosna sam da mogu doprinjeti zajednici. Imam 21 godinu i ovo je moj 100-ti zaron.  U moru se može naći svega: raznih odbačenih stvari  a  najviše plastike. Jednom sam izronila Iphone 6. Najteže mi je kada  pod morem vidim da  se ribe zamotaju u mreže i plastiku. Želim naše okruženje učiniti boljim i osvjestiti da ljudi ne bacaju otpad u more". Izjavila je Kristina Ivanuš.
 
Lionsi su ovom akcijom nastavili svoju uspješnu kampanju čišćenja podmorja koja je započela prije tri godine čišćenjem podmorja otoka Murtera. 
 
Ove eko-projekte ispred Lionsa D-126 inicirao je LC Lenuci a predvođeni guvernericom D-126 Vinkom Mistrović, isto je  podržano osim TZ Jelsa i grada Hvara i   sredstvima Hrvatskog fonda za zaštitu okoliša. 
"Lionsi su se prilagodili u služenju. Izašli smo van, u prirodu i vodimo brigu o  njenoj zaštiti. Ekološkom akcijom ronjenja i čišćenja podmorja osvješćujemo da je čista priroda naše blago.  Najveći problem u moru je plastika, tj. mikroplastika koja pogađa ribe, a ribe su dio našeg prehrambenog lanca.   Sav izronjeni otpad biti će propisno zbrinut od lokalnih komunalnih poduzeća pri čijem skupljanju sudjeluju svi okupljeni u akciji. Lionsi rade na jačanju svijesti da sačuvamoi čist okoliš i saniramo posljedice onečišćenja." Izjavila je Guvernerica DS-126, Vinka Mitrović
 
 
Ovom serijom ronjenja ostvaruje se misija organizatora i sudionika da se čišćim morskim dnom i  osvještavnjem brige o okolišu stvara značajna poluga ulaganja u buduće generacije. 
U  seriji eko ronjenja iz D-126, predvođeni LC Lenucijem sudjelovalo je 15 klubova: LC Salona, te LC Grič, LC Trogir, LC Šibenik, LC Zadra, LC Hvar, LC Poreč, LC Opatija, LC  Lovran, LC Sušak, LC Split, LC Marijan, LC Luca, LC Kontesa Nera.
Akcija se nastavlja   u organizaciji i suradnji sa  povjerenikom  za ekologiju slijedećeg mjeseca eko ronjenjem i  predavnjem   o posljedicama zagađenja uzrokovanih mikroplastikom.
Služimo
Ostajemo zajedno
 
Galerija: