LC Vukovar: Proslavljen blagdan Sv. Lucije u okviru akcije D-126 "1200 ruku - 1200 poklona"

Današnji datum, 13. prosinac, vrlo je bitan u božićnom krugu hrvatskih narodnih običaja. Naime, u Dalmaciji i na otocima djeca se nisu darivala na Sv. Nikolu, već na današnji blagdan Sv. Lucije. U čarapama, papučama ili ispod jastuka dočekali bi ih slatkiši i suho voće.

U mnogim hrvatskim krajevima se na dan Svete Lucije sije pšenica, kako bi ozelenila do Božića, a zelenilom se prizivala plodnost i obilje u nadolazećoj godini.

Na dan Svete Lucije neudane djevojke ispisivale su 13 ceduljica s imenom momka. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić baca u vatru, a djevojka će se udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na cedulji.

Upravo u povodu blagdana Sv. Lucije zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba te akcije D-126 Hrvatska "1200 ruku - 1200 poklona" , svi članovi  LC Vukovar predvođeni predsjednicom kluba Kristinom Glumac uručili su prigodne poklon pakete članovima Udruge slijepih i slabovidnih osoba vukovarsko – srijemske županije, podružnica Vukovar. Inaće, prvotna misija i cilj Lionsa bila je briga i skrb za slijepe, a "Vitezovi slijepih", izazov koji je postao parola za projekte Lionsa širom svijeta

U dvosatnom druženju u prostorijama udruge slijepih, u ugodnoj atmosferi podjeljeni su poklon paketi za sve slijepe osobe u gradu Vukovaru, te se razgovaralo o nastavku inače vrlo uspješne suradnje. Još jednom su vrlo emotivno pokazali svoju dušu i srce, iako su osobe sa invaliditetom da su i oni punopravni članovi naše zajednice.

 

Fotto album možete pogledati OVDJE

 

Vaš LC Vukovar

Galerija: