U Osijeku 18. studenoga u organizaciji LC Mursa otvorena je izložba Poster mira 2016./17.

U Osijeku 18. studenoga u organizaciji LC Mursa otvorena je izložba Poster mira 2016./17.

 

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, u petak, 18. studenoga 2016. u 11 sati okupilo se dvjestotinjak uzvanika na svečanom otvorenju desete po redu izložbe u Hrvatskoj – Poster mira 2016./17., pod motom „Proslava mira“ - u organizaciji Međunarodne udruge Lions klubova, u Hrvatskoj Distrikta 126 i LC Mursa iz Osijeka. Uzvanike je u ime LC Mursa pozdravila Irella Bogut, predsjednica Povjerenstva za natječaj Poster mira, a u ime fakulteta dobrodošlicu je poželjela Vesnica Mlinarević, prodekanica za nastavu i članica LC Mursa.

Više od stotinu radova učenika koji su crtajući i slikajući sudjelovali na ovogodišnjem natječaju Poster mira izloženo je u prostorima Fakulteta. Nagrade su na svečanosti dobili: 1. Tea Sudarić (6.d. razred OŠ Matije Petra Katančića, Valpovo, sponzor LC Valpovo Belišće), 2. Aleksa Vidaković (8. razred OŠ Bobota, sponzor LC Vukovar), 3. Gabrijel Šalina (6.b. razred OŠ Braće Ribar, Posedarje, sponzor LC Zadar), 4-a. Martina Maloševac (5. razred OŠ Antun Gustav Matoš, Tovarnik, sponzor LC Vukovar) i 4-b. Adriano Barušić (6. razred Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, Osijek, sponzor LC Mursa).

Izložbu je otvorila i o važnosti sudjelovanja djece osnovnih škola na natječaju za Poster mira govorila je pastguvernerica Nada Arbanas i predsjednica LC Mursa Sofija Vidaković. Likovni pedagozi i akademski slikari Goran Kujundžić i Marko Šošić pojasnili su čime se Povjerenstvo rukovodilo pri izboru radova za koje su ocijenili kako su maštoviti i kvalitetni te uspješno šalju poruke mira, uz onaj globalni način do intimnog i osobnog apstrahiranog doživljaja koji im je pokretao slikarski alat preko papira.

U svečanom dijelu otvorenja sudjelovale su učenice klavira Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka - Lucija Pejić i Iskra Kujundžić te učenik klavira Nebojša Ilijev, a pod mentorstvom nastavnice Ivane Glavočević. U glazbenom dijelu programa uzvanici su mogli uživati u skladbama: F. Chopin - Poloneza u As duru op. 53, A. Rowley – Šest kratkih plesova op. 41 br. 6, E. Elgar – Salut d' Amour op. 12, J. Schmitt – Sonatina u A molu op. 209 br. 2 III s. Allegro.

Nastupile su i 32 studentice te jedan student druge godine Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja kojima je mentorica glumica Mira Perić, članica LC Mursa, sa spojem proze i poezije pod nazivom „Mir je put“. Uzvanici su bili dirnuti nastupom studenata u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 25. obljetnice stradanja branitelja i civila toga grada.

Predsjednica Povjerenstva za Poster mira Irella Bogut pohvalila je djecu iz cijele Hrvatske koja su sudjelovala i pozvala da im se pridruže i nagodinu te pozvala zainteresirane da razgledaju izložbu koja će biti otvorena na tom fakultetu sljedećih nekoliko tjedana.

Nakon svečanog otvorenja i razgledanja izložbe, nazočni su nastavili druženje na prigodnom domjenku.

 

Više o Posteru mira 2016./17. možete vidjeti u prilozima iz medija i u galeriji fotografija.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fFOpmpD0d2E

 

http://www.glas-slavonije.hr/317736/3/Nagradili-male-slikare-i-otvorili--izlozbu-radova-Proslava-mira

Galerija: